torsdag 11 april 2013

Doften och smaken av nybakt bröd..

Doften av nybakt över huvud taget tycker jag är fantastisk. Den tar mig tillbaks till barndomen när mamma och pappa bakade och man själv var så fruktansvärt otålig. För min del spelade det exempelvis ingen roll om jag hade något jätteroligt som jag skulle iväg till för innan jag skulle gå så skulle jag minsann få smaka på det som stod i ugnen! Nu doftar det ljuvligt här hemma och jag hade knappt tålamod till att stjälpa upp de tre limporna innan jag satt kniven i den ena för att skära mig en bit och sedan bre på smör sådär så det smälter ner i brödet. Riktigt smaskigt. :) Tänk också på att de flesta brödsorterna är bra mycket billigare att baka själv istället för att köpa. Under min studietid (2 av dessa år bodde jag själv) så köpte jag faktiskt ALDRIG bröd utan bakade istället någon gång i månaden. Tror nog att de flesta har många kronor att spara på just brödkontot.

Här kommer ett bra recept på ett gott och relativt nyttigt bröd.

Grovt rågbröd

Ingredienser:
1 l filmjölk
3 dl rågkross
8 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 tsk bikarbonat
2,5 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor

Gör såhär:

  1. Blanda filmjölk och rågkross och låt detta stå i kylen över natten 
  2. Blanda mjölet med bakpulver, bikarbonat, brödkryddor och salt. 
  3. Blanda samman alla ingredienser under omrörning. Det ska bli en smet och inte en deg så oroa er inte om ni tycker att det ser för löst ut. 
  4. Fördela smeten på två eller tre avlånga formar. Jag gillar lite mindre brödbitar och vill inte gärna att smeten ska svämma över i ugnen så jag kör med tre formar (25 x 10 cm)
  5. Grädda limporna i 150 grader i 1-1,5 timma (jag brukar grädda mina i en dryg timma).
  6. Ta ut limporna och pensla dem raskt med lite vatten.
  7. Ät!
Limporna går utmärkt att frysa och smakar finfint både nygräddade och kalla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar